Växel Gas Drag MotorKlubb

För dig med ett brinnande motorintresserade!

Tävlingar

Stora motor- och mc-tävlingar i Europa

Runtom i Europa finns en hel rad med olika motortävlingar, både i form av enskilda tillställningar och mer i form av en serie om ett antal lopp under ett helt år.

Le Mans

En av de största motortävlingarna i Europa och kanske även den mest kända är det så kallade 24 timmarsloppet som körs på Circuit de la Sarthe utanför Le Mans i Frankrike. Loppet, som i folkmun kallas Le Mans 24 timmars, kördes för första gången år 1923 och har sedan dess körts varje år med undantag för år 1936 samt åren under och efter andra världskriget, 1940-1948. Följ tävlingarna på 24 heures du Mans.

Loppet körs med hjälp av racingbilar och går ut på att under ett dygn köra så många varv som möjligt på banan. Förr kördes varje bil i team om två man, men detta utökades till tre under början 1980-talet. Första året loppet kördes segrade fransmännen André Lagache och René Léonard på 128 varv. Flest antal varv uppnådde det tysk-franska teamet med Mike Rockenfeller, Timo Bernhard och Romain Dumas år 2010 då man under ett dygn hann med hela 397 varv, en total sträcka på 5 410 km.

Flest segrar har dansken Tom Kristensen med sammanlagt nio segrar. Första segern kom 1997 och den senaste i somras. Under några år dominerade Kristensens olika team Le Mans totalt då han mellan år 2000 och år 2005 vann hela sex raka segrar.

Formel 1

De stora tävlingarna i Formel 1 är årets stora höjdpunkter. VM i Formel 1 startade i år på Albert Park i Australien i mars. Därefter har tävlingar hållits i Malaysia, Kina, Bahrain, Spanien, Monaco, Kanada, Storbritannien, Tyskland, Ungern och Belgien i nämnd ordning. Senaste racet hölls i på Monza-banan i Italien den 8 september. De senaste årens stora man i denna sport är Sebastian Vettel. Vem kommer att vinna VM i Formel 1 i år?

Isle of Man TT Race

Den kanske mest kända och prestigefyllda mc-tävlingen i Europa, och kanske även i hela världen för den delen, är Isle Of Man TT (Tourist Trophy) Race. Loppet kördes för första gången redan år 1907, vilket gör det till den äldsta mc-tävlingen i världen. Till skillnad mot många andra mc-tävlingar körs inte Isle of Man TT på en bana utan på riktiga vägar i det som kallas för real roadracing.