Växel Gas Drag MotorKlubb

För dig med ett brinnande motorintresserade!

Svensk i Formel 1

Det är nu klart. För första gången på över 20 år så kommer det att finnas en svensk med i Formel 1 cirkusen. Det var under andra veckan av februari 2014 som det blev klart att Marcus Ericsson, 23 från Kumla ska köra för Caterham nästkommande säsong.

Vi får gå tillbaka till 1991 för att hitta då det förra gången fanns en svensk som stod med på startlinjen i ett Formel 1 lopp. Det var Stefan ”lill-lövis” Johansson som då körde för stallet Arrows. Vid Johanssons sista lopp var Marcus Ericsson ganska precis ett år gammal. Dryga 21 år senare så är det alltså klart att det är dags för Marcus själv sätta sig bakom spakarna i världens snabbaste racingserie. Till Aftonbladet säger han att det är en närmast overklig känsla och något han aldrig vågat tro på skulle gå i lås.

Stallet som han ska köra för är det Malaysiska Caterhamn, tidigare Lotus racing, som under föregående år inte direkt gjorde någon supersäsong. Stallet lyckades inte ta en endaste poäng under hela säsongen och har till denna säsong bytt ut båda sina förare – och Marcus Ericsson är alltså en av dem. Han säger i intervjun med Aftonbladet att stallet flyttat sin verksamhet till en fabrik i England, där man har bättre förutsättningar att konstruera en bil som blir slagkraftig. Ska man tro oddsmakare så ska vi nog dock inte ha några högre förväntningar på stordåd från den nye svensken.

Caterhamn själva säger följande om förvärvet av Ericsson:
– Vi är väldigt glada över att Marcus kör för oss under kommande säsong. Det har varit en lång process som lett fram till detta, men det har varit värt ansträngningen. Kommande säsong blir vår femte i Formel 1 och det börjar bli dags för oss att röra oss uppåt och vi tror att Marcus kan spela en viktig roll för detta, säger teamchefen Cyril Abiteboul till Aftonbladet.