Växel Gas Drag MotorKlubb

För dig med ett brinnande motorintresserade!

Folkrace

Förutom vodka och bastu så kommer faktiskt motorsporten folkrace även från vårt grannland Finland. Om du gillar lite crash, boom och bang så är folkrace en motorsport för dig, antingen att gå och titta på eller att kanske börja utöva.

folkrace

Årligen arrangeras cirka 600 tävlingar per år. Varje heat börjar med att sex bilar ställs upp i bredd och in i första kurvan är det alltid trångt och tumultartat och inte ovanligt att någon bil hamnar och blir kvar i jordvallarna. De cirka 130 banor som finns är enkla med lite asfalt men oftast är det lerigt eller dammigt då de till mestadels består av packad grus och jord.

Maxhastigheten är 80 km/h och även om det går fortare än så ibland så ska banan vara byggd på ett sådant sätt så att denna hastighet inte ska överstigas. För att få köra ska du ha fyllt 15 år och men kör då i juniorklass. Från det år man fyller 18 år tävlar man i någon av seniorklasserna, Herr- eller damklass. För föraren är det krav att ha följande utrustning: flamsäker overall, skor med bindsula av läder, skyddsluva, handskar och en hjälm med maxvikt av 1200 g som ska vara godkänd för folkrace.

Det finns också en annorlunda regel för sporten som innebär att fram till max 15 minuter efter tävlingens avslut så får vem som helst lämna ett anbud på bilarna. Alla bilarna är ute till anbud för 6500 SEK (plus en avgift på 200 SEK till arrangörsklubben) En lottdragning sker sedan efter tävlingen på de lämnade anbuden. Dock har den förre ägaren rätt att demontera personlig utrustning (som förarstol och bilbälten) innan försäljning sker.

Grundreglerna för sporten är följande

  • Tävlingsbanan måste ligga på inhägnat område.
  • Tävlingsbanan ska besiktigas av banbesiktningsman för Folkrace.
  • Hastigheten ska inte överstiga 80 km/h.
  • Alla bilar är till salu för 6500 SEK efter avslutad tävling.
  • Startavgiften får inte vara högre än 300 SEK för seniorer och 200 SEK för juniorer

På denna länk så kan du hitta de klubbar som finns inom folkrace i Sverige.

http://www.sbf.se/sportgrenar/folkrace/klubbar/